• screen16
 • Screen20
 • Screen21
 • Screen22
 • Screen23
 • Screen24
 • Screen25
 • Screen26
 • Screen27
 • Screen31
 • Screen32
 • Screen33
 • Windmolens voor de waterbeheersing (update)

  De Noord-Hollandse Molenfederatie heeft een brochure uitgegeven, getiteld "Molens, Traditionele techniek met moderne mogelijkheden" over de inzet van poldermolens bij wateroverlast en andere calamiteiten. Lees  HIER  onder 'Nieuws voor eigenaren/molenaars' over de aanbieding van de brochure aan het HHNK en de diverse persreacties.
  De brochure is inmiddels gevolgd door een brief van de Molenfederatie aan HHNK (dd. 29-10-2018). Lees daar meer over  HIER  en download de brief.

 • Ingeborg PouwelsIngeborg Pouwels overleden

  24 dec. 2018 is, totaal onverwacht, Ingeborg Pouwels overleden ten gevolge van een hartaanval. Ingeborg werkte vanaf 2000 tot haar pensioen in 2017 bij De Hollandsche Molen en was daar de drijvende kracht achter tal van projecten. Zij was ook de partner van Wouter Pfeiffer, lid van het Algemeen Bestuur van de Noord-Hollandse Molenfederatie. We wensen hem en alle andere betrokkenen heel veel sterkte bij dit plotselinge verlies en roepen alle molenaars op om Ingeborg te eren door hun molen in de rouw te zetten.
  Gerard van Beusekom, secretaris Noord-Hollandse Molenfederatie
  Verdere toelichting op website De Hollandsche Molen vindt u  HIER

 • Molencontactdag2018Oorkonde

  Geslaagde Molencontactdag NH op zaterdag 6 okt. 2018

  De contactdag voor moleneigenaren, molenaars, bestuurders en andere molen-betrokkenen vond dit jaar op Texel plaats in het gemeentehuis te Den Burg. Het ochtendgedeelte bestond zoals gebruikelijk uit enkele inleidingen, de toekenning van de jaarlijkse molenprijzen met als thema "Jongeren", en het molennieuws van het afgelopen jaar. 's Middags werden de molens Het Noorden, De Kemphaan en De Traanroeier bezocht.
  Een verslag van deze contactdag kunt u  HIER  downloaden.
  De 74 foto's die Rob Over de Linden maakte kunt u  HIER  bekijken.
  Nieuw op deze website is dat u nu ook de PowerPointpresentatie kunt bekijken die tijdens de prijsuitreiking door gedeputeerde Van der Hoek op de achtergrond werd vertoond, met vele foto's van de zes prijswinnaars. Klik  HIER.

 • Molengids

  Zaterdag 19 januari 2019 van 10.00 tot 15.15 uur cursus MOLENGIDS

  Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie organiseert opnieuw een cursus voor molengidsen.
  Lees  HIER  de toelichting en de uitnodiging.

 • Update website 10 jan. 2019

  Al langere tijd was bekend dat foto's naast artikelen in de browser Internet Explorer wel goed werden weergegeven, maar in Chrome, Edge en Safari niet, daar werden het piepkleine fotootjes, bijna dóór de tekst heen. Dit probleem is nu verholpen.
  Verder zijn heden nieuwe banners geplaatst, ditmaal allemaal in kleur.
  Als u opmerkingen heeft kunt u die kwijt via het contactformulier of rechtstreeks aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bijvoorbeeld als u op een link klikt en er gebeurt niets. Het kan zijn (standaard bij Chrome?) dat er dan pop-upblokkering is ingesteld.

  Eric Zwijnenberg, webmaster

Brandweer en molens

Op 15 januari 2015 heeft de Molenfederatie een themabijeenkomst met de brandweer georga-niseerd in De Gouden Engel te Koedijk. Hans Harding, gebiedscommandant van de brand-weer uit regio Zaanstreek-Waterland, gaf een presentatie. Hij is betrokken geweest bij brandpreventie voor De Kat en Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans. Tijdens deze sessie zijn veel vragen uit de praktijk behandeld en ik heb daaruit een selectie tips gemaakt.

Toezicht

Blikseminslag was de belangrijkste oorzaak van molenbranden in vroeger eeuwen, maar dankzij bliksemafleiders komt dit nu weinig voor. Brandstichting, vandalisme en vuurwerk vormen tegenwoordig de boosdoeners. Bewoning, schoon erf, toezicht, eventueel belichting en camera’s helpen daartegen. Ruim 4/10 deel van de molens in Noord-Holland is bewoond en de bewoners zijn bijna altijd vrijwillige molenaars. Zij zorgen dan ook voor het dagelijks toezicht. Bij onbewoonde molens is dit niet haalbaar. Ga na hoe je vrijwilligers en bewoners uit de buurt bij het toezicht op de molen kan betrekken, bij voorbeeld liefhebbers van honden die er dagelijks een rondje wandelen.

Sprinklers

Rook- en brandmelders zijn effectief gebleken om branden tijdig te signaleren. Hittemelders zijn geschikter dan brandmelders voor korenmolens met stoffige ruimten. Een aantal molens in ons land zijn van sprinklers voorzien, waaronder Het Prinsenhof bij Westzaan dat slecht bereikbaar is voor brandweerauto’s. Een groot voordeel van sprinklers is dat een brand van binnen uit kan worden geblust. Er zijn twee typen sprinklers in omloop. A-sprinklers werken volautomatisch, maar de investeringskosten zijn hoog. B-sprinklers zijn goedkoper, de aan-sluiting is buiten en deze moet door de brandweer worden bediend. Wanneer geen sprinkler aanwezig is, kan de brandweer pas starten met brand blussen in de molen als eerst de kap eraf is gebrand.

Oefeningen

Brandweeroefeningen bij de molen zijn altijd nuttig. Als de brandweer de molen (inclusief aanrijroute) beter kent, kan zij gerichter tot actie overgaan als onverhoopt brand bij de molen zou uitbreken. De brandweer stelt het op prijs als de vrijwillige molenaar bij oefeningen aanwezig is, omdat hij/zij meer kennis van de molen heeft. De ervaring heeft uitgewezen dat branden op molens sneller onder controle kunnen worden gekregen als de brandweer dankzij oefeningen ter plaatse bekend is èn als zij sprinklers kunnen aanzetten. Laat ladderwagens uitrukken. Probeer bij het blussen zo veel mogelijk orginele bouwmaterialen te redden en het houten vierkant mag niet omver worden getrokken. Dit is cruciaal voor het behoud van de monumentenstatus van de molen.

Inspecties

Electra, installaties en brandblussers moeten periodiek door experts worden gecontroleerd. De filters van een wasdroger moet na iedere doorbeurt door de bewoner worden schoon gemaakt. Bliksemafleiders kan je kostenloos laten nakijken door Het Gilde. Bij controles blijkt dat dit bij 1/4 deel van de molens niet perfect in orde was. Attentiepunten zijn o.a. het herstel van de buigzame leiding, koperen sluitbrugjes op de roeden, doorverbindingen op de roeden en de askop, alsmede verlaging van de aardverspreidingsweerstand. Terug naar www.molensnh.nl/

Wensballonnen

Naast vuurwerk vormen wensballonnen een gevaar voor molens. Wensballonnen zijn vliegen-de brandhaarden. Huiseigenaren van stolpboerderijen en landhuizen met rieten daken maken zich grote zorgen. Er komen steeds meer klachten over wensballonnen uit o.a. Laren en West-Friesland. Het Noordhollands Dagblad van 7 januari 2015 heeft artikelen aan dit nieuwe probleem gewijd. Gemeente Castricum heeft in haar APV opgenomen dat binnen een zone met een straal van 150 meter rondom De Oude Knegt geen vuurwerk mag worden afgestoken. De Molenfederatie gaat gemeenten hierover informeren.

Samenwerking

Nodig vrijwillige molenaars of vrijwilligers afkomstig van andere molens uit om naar de brandpreventie bij je molen te kijken. Door routine kan je minder alert worden en collega’s van buitenaf kunnen een "frisse" blik inbrengen. Er is behoefte aan een praktische checklist voor inspecties van molens. Ook is een up-date gewenst van de brochure van de RCE over brandveiligheid in molens (de laatste versie dateert uit 2000). De Molenfederatie gaat een (tijdelijke) commissie oprichten om voorstellen uit te werken en o.a. Jan ter Wisscha, Robin Goossens, Wouter Pfeiffer en Mark Ravensloot hebben zich hiervoor aangemeld. Tips zijn van harte welkom.

Willem Rol, jan. 2015